Anasayfa / Makalelerimiz / İSTANBUL DEĞER KAYBI AVUKATI
İstanbul Değer Kaybı Avukatı olarak; Ülkemizin uzun yıllardır mücadele ettiği en büyük problem trafik kazalarıdır. Trafik Kazaları sonucu maalesef ölüm ve yaralanma gibi ciddi zararların yanında kişilerin malvarlıklarını zarara uğratıcı şekilde değer kayıpları oluşturabilmektedir. Kaza geçiren ve zarara uğrayan kişiler hukuk mücadelesi verirken mutlaka deneyimli bir İstanbul Değer Kaybı Avukatı ile çalışmalıdır. Bu şekilde dava açılmadan önce araç sahibi veya araç işleteninin araç veya gayrimenkullerine ”ihtiyati tedbir” konulabilmekte ve maddi kayıpların önüne geçilmektedir.
Araç değer kaybı, çift taraflı olarak gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda aracınızın piyasa rayiç değerine göre yaşamış olduğu değer düşüklüğüne verilen addır. Tek taraflı olan ağaca çarpma, aracı duvara sürtme gibi kazalar nedeniyle araç değer kaybı talep edemez. Araç değer kaybı, tarafların kusurları oranında karşı taraftan ve karşı tarafın sigorta şirketinden talep edilebilmektedir. Araç değer kaybı bir haksız fiil tazminatıdır. Zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde değer kaybını talep edebilmektedir.İstanbul sigorta avukatı olarak bu süreçte müvekkilerimize hukuki destek sağlamaktayız. Değer kaybına uğrayan aracın sahibi dava yoluna gitmeden önce kusurlu aracın sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunmalıdır. Başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sigorta şirketi başvuruya ilişkin yazılı cevap vermelidir. Şayet sigorta şirketi ilgili başvuruyu yazılı olarak cevaplamazsa veya verilen cevap talebi karşılamazsa, zarar gören araç sahibi sorumlulara karşı dava açabilir veya tahkime başvurabilir.
Bu kapsamda sigorta şirketlerine karşı yapılacak değer kaybı başvurusunda veya açılacak değer kaybı tazminat davası bakımından hak kaybına uğramamak adına bir İstanbul Değer Kaybı Avukatından hukuki destek almakta büyük fayda bulunmaktadır.Sigorta şirketine başvuru sürecinde istanbul sigorta avukatından danışmanlık almanızı tavsiye ederiz. Zira uygulamada hukuki bilgiye sahip olmayan kişiler ve sigorta şirketlerinin vatandaşları zor durumda bıraktıkları, yetersiz ve yanlış bilgi ile kişileri mağdur edildikleri bilinmektedir. Bu nedenle trafik kazası sonucu yaşanılan değer kaybı zararının tazmini için hukuki süreci yürütebilecek İstanbul Değer Kaybı Avukatı aracılığıyla çözülmesi size yarar sağlayacaktır.
Değer kaybı hesaplanırken mevcut hesaplamalarda ortaya çıkan farkın sebebi rayiç değerin tespitinden kaynaklanmaktadır. Kaza geçiren aracın, kaza tarihindeki hasarsız piyasa değeri ile hasarlı haldeki piyasa değeri arasındaki farkı belirlemek için; Aracın modeli, markası, özellikleri, kaza sonrası oluşan hasar miktarı, onarım işlemleri, kilometresi ve aracın olay tarihindeki yaşı dikkate alınmalıdır. Bu kapsamda aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farka göre araç değer kaybı hesaplanmaktadır. Kaza neticesinde hasarlanan parçalar, kazadan önce hasara uğrayıp onarılmışsa araç sahibi bu hasarlı parçalara dayanarak araç değer kaybı talep edememektedir. Mini onarım ile giderilebilen basit kaporta, plastik tampon/parça onarımları, hava yastığı, mekanik, cam, radyo/teyp, lastik, elektrik, elektronik, jant ve döşeme aksamı hasarları değer kaybı teminatı kapsamı dışında kalmaktadır. Yine aynı şekilde ağır hasar kaydına sahip olan araçlar hakkında çekme veya hurda belgeli araçlar da değer kaybı talebinde bulunamamaktadır. Yine aynı şekilde aracın kilometresinin 165.000’den fazla olması halinde de değer kaybı talep edilemeyecektir. Kusurlu aracın sigorta şirketi kaza sebebi ile meydana gelen değer kaybını ödemekle mükelleftir. Değer kaybı hesabı sigorta şirketi tarafından yapılsa da bile hak kaybına uğramamak adına alanında uzman İstanbul Değer Kaybı Avukatından destek alınması gerekmektedir.
Trafik kazasında aracında maddi hasar meydana gelen taraf aracının zararını ve oluşan değer kaybını bizzat kendisi maddi tazminat davası açarak talep edebilir.
Trafik kazasında kusurlu olan aracın sürücüsüne, Aracın sahibine, Aracın işletenine ve aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) veya poliçe kapsamına göre İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (Kasko Sigortası) hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa, o sigorta şirketine karşı dava açılabilecektir.
Zarar görenin, zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren başlayacak 2 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Zarara uğrayan, faili ve zararı daha geç öğrense bile her halükarda fiilin işlenmesinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur.
Sonuç olarak sürecin deneyim sahibi bir İstanbul Değer Kaybı Avukatı ile birlikte takip ediliyor olması durumunda kanunun kişiye tanıdığı hakların etkin bir şekilde kullanılabilmesi sağlanacaktır. İstanbul Değer Kaybı Avukatı desteği ile kişi, haklarını etkin ve hızlı şekilde kullanabilir. İstanbul’da faaliyet gösteren tecrübeli İstanbul Değer Kaybı Avukatı olarak hizmet sunmakta ve hukuk mahkemelerinde sizleri temsil etmekteyiz. İstanbul Değer Kaybı Avukatı olarak, yaralanmalı trafik kazası ile karşılaştığınızda sürecin takibi ve yönetilmesi için destek sağlamaktayız. İstanbul Değer Kaybı Avukatı olarak vekâlet ilişkisi kurulduğu takdirde dosya ile ilgili sigorta şirketine başvuru aşamasında ve dava açılması halinde hukuki yardımda bulunmaktayız. İstanbul Değer Kaybı Avukatı olarak, kalabalık avukat ekibimizle Alanya, Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye’de hakkınızda açılmış hukuk davaları ile ilgili hizmet vermekteyiz.