Anasayfa / Çalışma Alanları / Bilişim Avukatı
Siber suçlar alanında incelenmekte olan bilişim hukuku, internet ve elektronik ortamda işlenmiş olan suçları kapsamaktadır. Alanya bilişim avukatı, T.C.K’nın düzenlediği 5237 sayılı kanun uyarınca, teknolojik araçlar aracılığıyla maddi ya da manevi zarara neden olan işlemler yapmak, kişinin rızası olmadan bilişim sistemine girmek suç olarak tanımlanmaktadır. T.C.K üzerinden 243 ve 245. Maddelere göre süreç başlatılmaktadır.
Bilişim hukuku, gelişen teknolojiyle birlikte birçok ülkede dahil olmak üzere Türkiye’de de gelişmekte olan bir hukuki alandır. Özellikle adli sürece tabii tutulması gereken bu alanda, kişi veya kurumlar da dahil olmak üzere kişi ya da kurumların mağdur olmasını sağlayacak bir girişimde bulunmuşsa suç kapsamında değerlendirilir. Hukuki alanda elektronik sistemlere fiziki ya da başka yollarla giriş yapmak, sistemin çökmesini, verilerin silinmesini ya da verilen kopyalanmasını ‘’Kişinin rızası olmaması halinde’’ gerçekleştirilmesi durumunda Alanya bilişim avukatı üzerinden incelenebilmektedir. Bilişim sistemleri ve araçları arasında sosyal medya, pos cihazları, ATM ve internet bankacılığı yer almakta, cep telefonu ve medya cihazlarındaki video, fotoğraf kayıtları da hukuk alanına girmektedir.
5237 sayılı Türkiye Ceza Kanunu gereğince kişi veya kurumların bilişim araçları ile herhangi bir cihaza giriş yapması ve bilişim sistemlerini kötüye kullanması durumunda dava açılabilmektedir. Dava sürecini başlatmak için danışabileceğiniz Alanya bilişim avukatı, bu süreçte gerekli olan bütün hukuki işlemlerde yanınızda olacaktır.
Alanya bilişim avukatı ile görüşerek dava sürecinin başlatılması için gerekli belgelerin ve delilerin toplanması gerekmektedir. Bu süreçte avukat, delil toplama ve inceleme hakkına sahip olduğu için dava sürecinde de mahkemeye dosya sunabilecektir. Dava açılması için müvekkilin mahkemeye başvuru yapması ve bilişim alanında işlenen suçu belgelendirmesi gerekecektir. Bilişim sistemi üzerinden belgelerin silinmesi, fotoğraf veya videoların silinmesiyle bilirlikte, özel hayatının gizliliğinin ihlal edilmesine göre mahkeme süreci başlayabilir. Aynı zamanda şifre, sistem girişler, nitelikli dolandırıcılık ve gizli video, fotoğraf çekimi ya da kopyalanması durumunda da bilişim sistemleri üzerinden incelemeler yapılarak, suçlunun IP adresine kadar tespit edilmesi söz konusu olabilmektedir.
Bilişim sistemine girme suçu T.C.K üzerinden incelenerek, kişi ya da kurumun 6 aydan 2 yıla hapis cezası hükmü giymesine neden olabilmektedir. Suç kavramı üzerinden yapılan bütün değerlendirmeler, mahkemeye sunulan delil ve ispatlarla mümkün olduğu için Alanya bilişim avukatı, delilerin toplanması ve incelenmesi için gerekli kurumlara başvuru işleminin de gerçekleştirilmesini sağlayacaktır Engelleme, erişilmez kılma ya da sistem bozma suçları da dahil olmak üzere, fikri sinai suçlar da bu alanda incelenmekte, site ve medya alanlarındaki bilginin, eserin, fotoğraf ve videonun silinmesi için de mahkemeye başvuru yapılabilmektedir.
Alanya bilişim avukatı, bilişim hukuku üzerinden sürecin takip edilmesi, müvekkillerini en iyi şekilde yönlendirerek ve bilgilendirerek süreçten en iyi sonucun alınmasını sağlayabilmektedir. Bilişim alanındaki ceza yönetiminde, kişi veya kurumun adli para cezası alması veya hapis cezasına çarptırılması söz konusudur. Dünya genelinde de suç sayılmakta olan bilişim sistemine izinsiz girme, zarar verme ve kopyalama işlemi yapmak da suç sayılmaktadır.