Anasayfa / Çalışma Alanları / Doktor Hatası (Malpraktis ) Tazminat Davası
Tıbbi müdahale hatası nedeniyle açılmakta olan tazminat davalarının bakıldığı hukuki alan ayrıca incelenmektedir. Türk Tabipler Birliği hekimlik meslek ettiği kuralları üzerinden incelenmekte olan bu hukuki alan, hastanın kötü bir tedavi sürecinden geçmesi durumunda açabileceği davanın incelendiği maddeler arasında yer almaktadır. Alanya doktor hatası (malpraktis) tazminat davası üzerinden hak talebinde bulunulabilmektedir.
Alanya doktor hatası (Malpraktis) tazminat davası üzerinden yürütülmekte olan mahkeme sürecinde, doktorluk mesleğinin etiklerine dayalı bir inceleme yapılmaktadır. Tıbbi kötü uygulamalar nedeniyle hastanın yaşam ve beceri noksanlığına neden olan yanlış uygulamalara göre dava açılabilmektedir. Doktorun uygulama hatasından kaynaklı gerçekleşmiş olan hasta rahatsızlıkları da göz önünde bulundurularak, delilerin toplanması ve mahkeme yansıtılması sağlanmaktadır. Bu alanda Türk tabibler birliği hekimlik meslek etiği kurallarının 13. Maddesine bakılarak, mağdurun, bilgisizlik, ilgisizlik ve deneyimsizlik kaynaklı yaşanan kötü tedavinin mahkemeye yansıtılması sağlanmaktadır. Yanlış teşhis koyulması, yanlış tedavi uygulanması ve ilaç tedavisindeki hataların sonuçlarına bakılarak hukuki alanda değerlendirme yapılmaktadır.
Malpraktis; tam olarak Türk Tabipler Birliği meslek etiğinin 13. Maddesi olarak hukuki alanda yer almaktadır. Hukukta meslek etiğine uyulmaması ve bu nedenle yaşanan mağduriyetlerin incelenmesi için küçük başlıklar atılmış olsa da, hukuk alanı her zaman doğru bilgiye ve adil olana bakmaktadır. Doktorun hatalı olması, hastasına ilgi göstermemesi ve bilgisiz olmasına rağmen tedavi sürecini başlatması durumlarına açılan davalar, hastanın mağduriyeti yönünden olmaktadır. Burada doktor meslek etiğine göre davranmamış, hastanın hayatına kast etmiş sayılmakta ancak bu yine mesleki alanda değerlendirilmektedir. Alanya doktor hatası (Malpraktis) tazminat davası açılması için hastanın rapor ve tedavi sürecine dahil belgeler gerekmektedir.
Doktor hatası dava süreci, hastanın öyküsü üzerinden incelenmektedir. Yanlış teşhis ve yanlış tedavi nedenleri araştırılmalı, doktorun sorumsuzluk veya beceriksizliği yüzünden yapılan yanlışlar hukuki alana yansıtılmalıdır. Bunun için tıbbi müdahaleye dair bütün raporlara ihtiyaç duyulmakta, teşhisin nasıl konulduğu, hastanın semptomlarının ne yönde olduğuna dair dikkat edilmesi gereken noktalar incelenmelidir. Alanya doktor hatası (malpraktis) tazminat davası için yaşanan zorlukların ne yönde olduğuna dair maddi ve manevi nedenler de delil olacaktır. Burada doktorun teşhis ederken, gerekli tetkikleri yapmaması, röntgen, kan ve hormon değerleri ve benzeri durumlara karşı ilgisiz ve yetersiz müdahalelerde bulunması da tanı hatasına neden olacağı için dava sürecine yansıyabilir.
Alanya doktor hatası (malpraktis) tazminat davası açılabilmesi için bazı durumların kanıtlanması gerekmektedir. Bunun için rapor ve tedavi ile ilgili belgelerin saklanması bu belgeler aracılığıyla dava açılması önemli olacaktır. Hatalı ameliyat tekniği, yanlış müdahale, tedavi hatası, temizlik şartlarına uyulmaması, acil servis yetersizliği veya hastanın karıştırılması aynı zamanda yanlış iğne yapılması gibi durumlarda hukuki alanda incelenebilmektedir. Bir avukata başvuru yapılarak tazminat davasının açılması ve maddi veya manevi zararın karşılanmasına yönelik sürecin başlatılması sağlanabilmektedir.
Doktor hatası nedeniyle hastanın ödediği tedavi masraflarından, manevi zararına kadar hukuki hakkı aranabilmektedir. Bu kapsamda Alanya avukat hizmeti alarak, maddi ve manevi tazminat davası açılması sağlanabilir aynı zamanda doktorun mesleğinden men edilmesi de sağlanabilmektedir. Doktorun kusuru, hastanın zararı ve hastanın hayatındaki fizyolojik ve psikolojik etkilerine de dikkat edilmelidir. Bu alanda açılacak dava sürecinde uzman avukatlarla birlikte delilerin toplanması ve mahkemeye sunulması gibi birçok görev yerine getirilecektir.