Anasayfa / Çalışma Alanları / İş Kazası Avukatı
5510 sayılı sosyal sigortalar kanunun 13. Maddesi üzerinden tazminat davası ve işçi ile işveren arasındaki davaların incelenmesi sağlanmaktadır. Alanya iş kazası hukuku avukatı ile iş hukuku çerçevesinde incelemeler yapılarak, çalışanın mağduriyeti aynı zamanda maddi ve manevi kaybına göre dava süreci başlatılabilmektedir.
İşçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için kanunlar ışığında yapılan bütün incelemeler, haksızlıkların giderilmesi üzerinedir. 5510 sayılı SSK kanunlarına göre çalışan bedensel ya da ruhsal olarak zarara uğraması durumu iş kazası yerine geçmektedir. Bu alanda çalışanın maddi ve manevi kayıpları hesaba alınarak, tazminat davasının açılması ve şirketin işçiye zararı ödemesi gerekmektedir.
İş yerinde çalışmakta olan iş yerinin kendi işini yapamamasına neden olacak aşırı yüklerin bindirilmesi, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat edilmeden çalışmaların yürütülmesi, yaralanma, hastalık ve benzeri durumlarda da dava açılabilmektedir. Alanya iş kazası hukuku çerçevesinde işçinin mağduriyetinin giderilmesi için kanunlara dikkat edilerek, dava açılması ve adaletin sağlanması için uzman avukat kadrosuyla çalışılmaktadır.
İş kazası dava açma sürecinde zamanaşımı çok önemlidir. Bu nedenle mağdurun mağduriyetini bildireceği yıl da zaman aşımı için önemli olduğu için genel olarak kazanın yaşandığı zamanda açılması gerekmektedir. Ancak iş kazası nedeniyle yaralanma maluliyet ve ölüm olması açısından genel olarak zaman aşımında fark bulunmamaktadır. İş kazası davasının açılma süresi 10 yıl olarak kısıtlanmış, iş kazasının yaşandığı andan itibaren 10 yıl içerisinde davanın açılması uygun görülmüştür. İş kazasının zaman aşımı sürecine tabii tutulmamak için kaza sonrası belgelerin tutulması ve 10 yıl içerisinde davanın açılması önemlidir. Tazminat davası yaralanmalarda açılacağı gibi eğer iş kazası sonrası ölüm olduysa, mağdurun yakınları da dava açabilmektedir.
İş kazası tazminat davası için yetkili olan mahkeme, iş mahkemesidir. 7036 sayılı iş mahkemesi kanunları esas alınarak, zararın meydana geldiği yıl ve çalışılan yer kapsamında değerlendirme yapılabilmektedir. Kaza zedenin mağduriyeti, maddi ve manevi hasarı göz önünde bulundurularak tazminat davası süreci başlatılacaktır. SKK üzerinden gerekli olan bütün maddelerin incelenmesi ve müvekkilin mahkeme sürecinde temsil edilmesi, raporların incelenmesi de yapılacaktır. Tazminat davasında taleplerin mahkemeye iletilmesi aynı zamanda iş kazasının sonucunda yaşanan sağlık sıkıntıları da delil olarak kullanılacak, iş kazası davası olarak iş mahkemesine dilekçe delilerle birlikte verilebilecektir.
İş kazası tazminat davasından önce iş kazası tespiti davası açılması gerekmektedir. Sosyal güvenlik kurumuna iş kazasının bildirilmesi ve bildirildikten sonra 10 yıl içerisinde davanın açılması gerekmektedir. Kazanın olduğu yıla göre SGK üzerinde iş mahkemesi incelemeler yapacak ve çıkan sonuçlar çerçevesinde mağduriyetin onayını verecektir. İş kazasının SGK’ya bildirilmemesi ve gizli tutulması durumlarında maalesef ki dava açılması zor olacaktır. Bunun için iş kazası niteliği olan bütün çalışma kazalarında maluliyetin oran tespiti yapılarak, belirli bir rapor üzerinden değerlendirilmelidir. Bu sürece doktorun da dahil olması ve kaza zedenin iş kazası geçirdiğine dair belge kullanması önemlidir. Alanya iş hukuku avukatı ile irtibat kurarak süreç hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İş hukuku ve ticaret hukuku alanında da hizmet vermekte olan uzman avukat kadrosu, kendi branşlarına göre sizleri yönlendirecektir. İş kazası, yaralanma ve ölüm mağduriyetine karşı kişinin kendisi, ölüm durumunda ise yakınları tazminat davası açma hakkında sahip olarak başvuru yapabilir.