İstanbul Malpraktis Avukat (Sağlık Hukuku)

Anasayfa / Makalelerimiz / İstanbul Malpraktis Avukat (Sağlık Hukuku)

İstanbul Malpraktis Avukat (Sağlık Hukuku)

İstanbul Malpraksit avukat sağlık hukuku konusunda destek almak isteyen kişiler istedikleri an bizlerle iletişime geçebilir. Bu alanda da uzman avukat kadromuz ile yola devam eden güçlü bir hukuk bürosu olarak haklarınızı korumaya devam ediyoruz. Böylelikle Malpraktis sağlık hukuku alanlarında da gerekli hukuki desteği sizlere en iyi şekilde sağlıyoruz. Bu davalar kendi içinde 6’ya ayrılıyor. Sağlık hukuku konusunda bu maddelere hakim olunması ve gerekli hukuki sürecin en iyi şekilde yönetilmesi gerekir.

Tıbbi Malpraktis Davaları Nelerdir?

Tıbbi Malpraktis davaları incelendiği zaman öncelikle sözleşmeli olması bağlamında ele almak önem taşır. Bu kapsamda sözleşme hekim ile bizzat yapılabilir. Böyle yapılabileceği gibi aynı zamanda özel hastaneler ile de yapılması mümkün olur. Söz konusu olan sözleşmelerde sözleşmeye asıl niteliği kazandıran vekâlet sözleşmesi olmasıyla dikkat çeker. Bahsi geçen sözleşmelere vekâlet sözleşmelerine ile ilgili hükümlerin uygulanması esas alınır.

Tıbbi Malpraktis sağlık hukuku davalarında estetik işlemleri için Yargıtay’ın benimsemiş olduğu görüş eser sözleşmesi hükümlerinin uygulanacağı yönünde olarak devam eder. Aynı zamanda estetik operasyonlara ilişkin davalarda eser sözleşmesi hükümleri uygulanır. Lakin diğer durumlarda vekâlet sözleşmesi hükümleri esas alınır. Bunun için istediğiniz her an bizlere danışarak somut olaya ilişkin hangi sözleşmenin uygulanacağını konusuna daha detaylı bilgi edinme imkanını sağlayabilirsiniz.

Malpraktis Davalarında Görevli Mahkeme Nasıl İşler?

Malpraktis davalarında görevli mahkeme tüketici mahkemesi olarak işler. Bu kapsamda devlet hastaneleri veya sağlık kurumlarına karşı açılmış olan Malpraktis davalarında görevli mahkeme idare mahkemeleri olur. Genel anlamda devlet hastaneleri, sağlık ocağı ve devlet üniversitesi hastaneleri gibi alanlardan oluşan Malpraktis davalarında tazminat davası idare mahkemelerinde tam yargı davası şeklinde başlar. Bunun için görevli olan mahkemeyi öğrenmek adına da dilediğiniz her an bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

Malpraktis Davasında Yetkili Mahkeme Nasıl İşler

Malpaktis davasında yetkili mahkeme denildiği zaman davanın nerede, açılması gerektiği hususu dikkat çeker. Söz konusu olan davalarda genel yetkili mahkemeler görevlidir ancak bazı durumlarda özel yetkili mahkemeler de yetkili haline gelebilir. Hem yetkili hem de görevli mahkemenin belirlenmesi adına dilediğiniz her an iletişime geçerek detayları öğrenebilirsiniz. Bu kapsamda genel yetkili mahkeme genel anlamda davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi olarak dikkat çeker. Bunun için davalı olan kişiler birden fazlaysa davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açma imanına sahip olur.

Malpraktis Davalarında Açma Süresi (Zamanaşımı)

Devlet hastaneleri sürecinde meydana gelen durumlara karşı idare mahkemesi içerisine Malpraktis nedeniyle incelenmesi gereken hususlar yer alır. Bunlar detaylı olarak analiz edilecek olduğu zamanlarda maddi ve manevi tazminat davası açma durumlarının hemen öncesinde zararın ve doktor hatasının öğrenilmesi tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde bir yıl olması gerekir. Bunların yanı sıra her halükarda olay tarihinden itibaren geçerli olan 5 yıl içinde idareye maddi ve manevi tazminat talebi için yazılı bir şekilde başvurulma adımları gerekli olur. Zaman aşımı gibi durumların doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için Doktor Avukatı ile beraber Hasta Avukatına mutlaka başvuru olması gerekir.

Başvuru yapılma adımlarından hemen sonra idarenin tazminat talebini kısmen ya da tamamen reddetmesi gibi durumlar meydana gelirse de idarenin cevabının tebliğ edilmiş olduğu ilk günden itibaren 60 gün içinde Malpraktis sebebiyle tam yargı davası açılması da gerekiyor. İdare kısmından gelen, tazminat talebine uygun bir şekilde 60 gün içinde cevap verilme adımları da yerine getirilmezse 60 gün sonunda talep reddedilmiş sayılacak olduğunu bilmek gerekir. Tazminat gibi istek ile talebinin reddedilmiş sayılmasından itibaren geçerli olacak şekilde ikinci bir 60 günlük zaman diliminde de idare mahkemelerinde tam yargı davası açılması gibi durumlar gözlenir.

Özel hastane ya da doktorlara karşı açılacak Malpraktis davaları sırasında zarar görenin zararı ile beraber zarar vereni öğrendiği tarihten itibaren geçerli olacak şekilde iki yıl ve her hâlde fiilin işlendiği tarih itibari ile beraber en az on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrayacak olduğunu bilmek gerekir. Fakat bu süreç içerisinde TBK m.72’ye göre tazminat ceza kanunları için daha uzun bir zamanaşımı gibi durumları kabul ettiği cezayı gerekli olan bir fiilden doğmuşsa ceza zaman aşımı hükümleri uygulanması söz konusu olur. Özel hastaneler ya da doktorlar için meydana gelen durumlara karşı tüketici mahkemelerinde açılma planlaması olan tazminat davaları için de gerekli olan zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirleniyor.

Estetik işlemleri için gerekli olan durumlara karşın doktorun tıbbi uygulaması ile ilişkin olarak ağır kusuru yer almışsa meydana gelen işlemin niteliğine göz önünde olmadan zamanaşımı süresi 20 yıl boyunca geçerli olur. Estetik ameliyatları gibi durumların yanı sıra bir yandan da protez diş, lazer epilasyon, saç ekimi vb. durumlar karşısında eser sözleşmesi kapsamında yerine getiriliyor olması gerekir. Hastadan gerekli olan izin ya da onay gibi gerekli şartlar ve imzalar alınmadan uygulanan tıbbi müdahalelere ilişkin olarak vekâletsiz bir şekilde iş görme sebebiyle açılan Malpraktis davaları sırasında zamanaşımı süresi 10 yıl olarak da belirlenmiştir.

Malpraktis Davalarında Tazminatın Hesaplanması

Malpraktis davalarında maddi ve manevi tazminat talep edilmesi ile de işlemler meydana gelir. Maddi olarak alınacak olan tazminat ile talep edilebilecek hususların da iyi belirlenmesi gerekir. Bu hususlar genel olarak; Hastane için yapılmış ve tüm ödemeleri yapılmış olan masraflar yanı sıra hastanın doktor hatası olmasından ötürü de iyileşinceye kadar “çalışamadığı süre” olarak da yer alıyor. Bu anlarda uğradığı maddi zararların yanı sıra bir yandan da, kalıcı sakatlık olmasından ötürü çalışma gücü ve kazanç kayıpları talep edilebilecek olduğunu da bilmek gerekir

Hakkımızda
Hayatımızın bir gerçeği olan hukuk bizi artık eskisinden daha fazla ilgilendirmektedir. Bunun yanında karmaşık yapısı bireyleri güç duruma düşürmektedir. Hukuk işlerinin yalın bir şekilde çözülmesi ve bireye doyurucu ve doğru bir şekilde anlatılması ciddi öneme sahip hale gelmiştir. Bu gerçeklerin farkında olan Avukat Enes Nergiz, ciddi çalışması ve özverili tutumuyla hukuki işlerin üstesinden gelmektedir.İyi derecede İngilizce ve Rusça bilen avukatımız, çalışmalarını Antalya’da yürütmektedir.
İletişim Bilgileri
Adres : Hacet Mahallesi Adliye Caddesi Göret Apartman D:13 Kat:3 No:5 Alanya/Antalya

Korkutreis Mah. İlkiz Sk. Akanay İş Hanı No:18/6 Sıhhiye Çankaya/Ankara

Osmaniye Mahallesi Mine Sk. No:4 Daire:28 Emre Konutları B Blok Bakırköy/İstanbul

Telefon : +90 553 417 23 13
E-Posta : enes.nergiz056@gmail.com